luni, 13 februarie 2017

Ce este NEPSIS ?

Nepsis (gr. "trezvie") este numele generic al diferitelor asociatii sau grupari ale tinerilor ortodocsi din Mitropolia Ortodoxa Româna a Europei Occidentale si Meridionale (MOREOM).
Un Nepsis si mai multe Nepsis-uri


Ca miscare a tinerilor ortodocsi aflata sub îndrumarea sinodul mitropolitan al MOREOM, Nepsis este unul singur.

Totusi, pentru motive practice si administrative, Nepsis se constituie într-o "fratie" sau "fraternitate" a asociatiilor Nepsis, mai întâi din cele trei eparhii ale MOREOM (Arhiepiscopia Europei Occidentale, Episcopia Italiei si Episcopia Spaniei si Portugaliei), si apoi local, in fiecare tara, oras sau parohie.

Astfel, este, de pilda, "Nepsis Italia" - pentru Adunarea Tinerilor din Episcopia Italiei -, "Nepsis UK" - pentru adunarea tinerilor din tara Marea Britanie -, "Nepsis Bruxelles" - pentru gruparea tinerilor din zona Bruxelles (Belgia) - sau "Nepsis Cork" - pentru gruparea sau asociatia tinerilor din parohia Cork (Irlanda).
De când exista Nepsis

Asociatia tinerilor ortodocsi NEPSIS s-a constituit initial la data de 13 noiembrie 1999, la initiativa arhiepiscopului Iosif (Paris).

Nepsis Italia (pentru Episcopia Italiei) s-a constituit la 6 decembrie 2008, cu binecuvântarea episcopului Siluan.

Alte asociatii, grupari sau fratii / fraternitati Nepsis s-au constituit de-a lungul timpului în diferitele tari, orase sau parohii din Europa Occidentala si Meridionala, cu binecuvântarea preotului sau episcopului locului.
Federatia Fraternitatilor Nepsis

Cu ocazia congresului aniversar Nepsis de la Paris, în 2009, Nepsis a devenit "Federatia Fraternitatilor Nepsis", o structura de coordonare a gruparilor Nepsis din MOREOM si a activitatilor sau evenimentelor Nepsis de anvergura din Europa Occidentala si Meridionala. Aflata sub binecuvântarea Sinodului Mitropolitan al MOREOM, Federatia Fraternitatilor Nepsis este coordonata de un consiliu director format din 3 membri (delegati de episcopii celor 3 eparhii ale Mitropoliei) si un preot duhovnic (desemnat de sinodul mitropolitan).

Federatia Fraternitatilor Nepsis este menita sa creeze o coerenta a gruparilor Nepsis din Europa Occidentala si Meridionala, si organizeaza în special Congresele anuale Nepsis (2009 - Paris; 2010 - Roma; 2011 - Madrid), un pelerinaj anual în România si alte evenimente cu caracter global în MOREOM.
Grup de informare

Pe lânga site-urile web si grupurile de informare ale diferitelor grupari locale Nepsis, Federatia Fraternitatilor Nepsis propune un grup de informare în limba româna comun pentru toti tinerii din Europa Occidentala si Meridionala: http://groups.yahoo.com/group/nepsis/.
Situri Nepsis

O lista (care se completeaza în timp) cu site-uri Nepsis:
sursa articol: http://www.episcopiaspanieiportugaliei.es/ce-este-nepsis

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu